Bevezető

Ahhoz, hogy jó döntést tudjunk hozni a továbbtanulással, pályaválasztással kapcsolatban, önismeretre és a pályákról, képzettségekről való tájékozottságra van szükség. A POM e tájékozottság megszerzésében nyújt segítséget azoknak, akik szeretnék magukat jobban megismerni, érdeklődnek a pályák világa iránt, és átgondolt továbbtanulási döntéseket szeretnének hozni.

Általános és középiskolás diákoknak (az ő korosztályukra készültek a kérdőívek), de továbbtanulási vagy pályamódosítási döntések előtt álló fiatalok is használhatják az eszközöket (azaz a kérdőíveket). A Pályák menüpont szülők és pedagógusok számára is hasznos tájékozódási felület, melyen a képzésekről is naprakész információ található.

A POM segítségével találkozhatsz azokkal a fontos kérdésekkel és teendőkkel, amelyek az eredményes továbbtanulási döntések előkészítéséhez és meghozatalához szükségesek. Kitölthetsz kérdőíveket magadról, mérlegre teheted képességeidet, tájékozódhatsz a pályák világáról, megfogalmazhatsz kérdéseket saját magaddal és a jövőddel kapcsolatban. 

Mint minden fontos döntés esetén, itt is ajánlott a körültekintő figyelem és az alaposság. Fontos, hogy a kérdésekre átgondoltan válaszolj. Ha nem megfelelőek a körülmények, vagy elfogyott az időd, kitöltés közben meg tudsz állni, , és egy későbbi időpontban folytathatod a munkát. (Ez alól kivétel az MTMI feladatlap.) Így lehetőséged van egy-egy területtel, kérdéssel alaposan foglalkozni. Regisztrációs fiókodban elmentheted a korábbi kérdőíveid eredményeit, amelyeket a későbbiekben bármikor visszakereshetsz.

A kérdőívek kitöltése után visszajelzést kapsz magadról, ennek alapján pedig ötleteket a tulajdonságaidnak megfelelő továbbtanulási irányokról, javaslatokat a további tájékozódásra és teendőkre. Ugyanakkor az eszköz nem ad kész megoldást a pályaválasztással kapcsolatos kérdésekre. A POM segít a tájékozódásban, és szempontokat ad a mérlegeléshez, de választanod, döntést hoznod neked kell.